Stevia – właściwości i zastosowanie

Stevia – właściwości i zastosowanie

Obecne czasy cechują się dość sporą liczbą osób posiadających nadwagę lub otyłość. Jedną z głównych przyczyn wystąpienia tej choroby jest nadmiar cukru, który nie dość, że dostarcza dużą dawkę pustych kalorii to i negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Dobrym sposobem na zrezygnowanie ze spożywania cukru jest zastąpienie go słodzikiem takim jak stevia. Czym ona jest i jakie właściwości posiada?

 

Czym jest stevia?

Stevia rebaudiana jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej – z Brazylii i Paragwaju. Zaliczana jest do rodziny astrowatych. Należy do jednego z dwóch gatunków, które posiadają słodkie związki, a mianowicie glikozydy steviolowe, które znajdują się w liściach rośliny. Są one związkami chemicznymi składającymi się z części aglikonowej i cukrowej. W odniesieniu do glikozydów stewiowych, częścią cukrową jest zazwyczaj ramnoza lub glukoza, a część aglikonową tworzy steviol. Słodycz liści stevii jest nawet 350 razy intensywniejsza od słodyczy cukru. Jednak największą zaletą owych glikozydów jest to, iż nie dostarczają one kalorii.

Niestety ludzkie przywiązanie do słodkiego smaku wzmaga wzrost ilości osób cierpiących na nadwagę i otyłość. Jednym ze środków przeciwdziałających tym problemom jest zmniejszenie ilości cukrów w diecie poprzez zastąpienie ich słodkimi substancjami nie zawierającymi kalorii, takimi jak stevia.

 

Stevia – właściwości

Główną zaletą stevi jest zawartość wspomnianych wyżej glikozydów stewiolowych. Do tej grupy zaliczane są takie związki jak stewiozyd, rebaudiozyd A oraz rebaudiozyd C. Pierwszy z nich wyróżnia się właściwościami obniżającymi stężenie glukozy we krwi. Powyższa zależność została potwierdzona w badaniach in vitro na szczurach oraz w co najmniej jednym z udziałem człowieka. Przypuszcza się, iż powyższe związki mogą hamować uwalnianie glikogenu, stymulować trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny oraz zwiększać wrażliwość komórek na jej wpływ.

 

Inne badanie z udziałem osób cierpiących na cukrzycę typu II ukazało, iż suplementacja stewiozydem po posiłku, znacznie zmniejszyła stężenie glukozy we krwi. Reasumując, niniejsza substancja słodząca pozytywnie wpływa w przypadku leczenia zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Stevia posiada także zdolność do hamowania wzrostu Streptococcus mutant, który jest głównym winowajcą wystąpienia próchnicy. Tak więc, słodycze zawierające glikozydy stewiowe są świetną alternatywą dla dzieci, zwłaszcza tych z wysoką podatnością na choroby zębów.

Ponadto słodzik ten doskonale sprawdza się w przypadku osób cierpiących na fenyloketonurię, ponieważ nie zawiera ani soli aspartam-acesulfan K ani aspartamu. Warto wspomnieć, iż glikozydy stewiowe mają  również znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego – zarówno skurczowego jak i rozkurczowego.