Choć ten składnik pokarmowy często bywa lekceważony, w rzeczywistości ma on ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Błonnik to wyjątkowo ważne dla nas włókno roślinne, które może skutecznie wspierać nasz organizm. Im częściej błonnik będzie się pojawiał w naszej diecie, tym większa szansa na to, że uda nam się uniknąć wieku poważnych problemów ze zdrowiem. Co warto wiedzieć na temat tego włókna roślinnego oraz jego wpływu na nasz organizm?
Dieta, w której regularnie pojawiają się produkty spożywcze zawierające spore ilości błonnika to cenne wsparcie dla naszego przewodu pokarmowego. Dzięki błonnikowi proces trawienia przebiega sprawniej, a masa pokarmowa szybciej przemieszcza się przez nasz układ pokarmowy. Ma to rewelacyjny wpływ na stan naszych jelit, którym szkodliwe toksyny mogą poważnie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Błonnik sprawia, że produkty uboczne przemiany materii krócej zalegają w naszych jelitach, a to przekłada się na ogólny stan naszego zdrowia. Dieta bogata w błonnik może uchronić nas i przed problemami związanymi ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu we krwi, skutecznie zmniejsza też ryzyko rozwoju kamicy żółciowej. Uwzględnianie w menu produktów będących doskonałym źródłem błonnika może nas też chronić przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak zaburzenia metaboliczne, nadwaga czy otyłość. Błonnik świetnie chroni też przed miażdżycą, która może stanowić poważne zagrożenie dla naszego życia.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy największe ilości błonnika? By zadbać o swe zdrowie, z pewnością warto włączyć do swej diety pełne ziarna zbóż oraz grube kasze. Doskonałymi źródłami tego włókna roślinnego są też warzywa strączkowe, warzywa oraz owoce. Dzięki takim składnikom nasze menu nabiera większej wartości, a nasz organizm jest lepiej chroniony przed licznymi chorobami.