Przygotowywanie potraw jest zajęciem bardzo czasochłonnym i przeciętnej pani domu zajmuje dużą część całego czasu poświęcanego na prowadzenie domu. My Polacy jesteśmy jednak bardzo przywiązani do domowej kuchni i lubimy jadać tradycyjnie.
Jak na ironię tak się akurat składa, że najwięcej czasu i pracy pochłaniają najbardziej popularne potrawy takie jak: pierogi, placki ziemniaczane, pyzy, gołąbki, placki, kotlety, domowe pasztety i domowe ciasta. Aby przygotować tradycyjny polski obiad z trzech dań typowa pani domu musi poświecić 2-3 godziny. Produkty przechowuje się najczęściej w lodówkach, chyba, że ktoś ma spiżarnię czy piwnicę. Najpierw, więc trzeba obrać warzywa, umyć je i wstępnie pokroić. Załóżmy, że planujemy na obiad rosół, drugie danie z mięsem i na deser ciasto z kompotem. Nastawiamy na rosół mięso i warzywa. W międzyczasie przygotowujemy surówkę, rozbijamy mięso na kotlety i panierujemy je. Musimy także wstawić garnek z kompotem. Do rosołu, co jakiś czas trzeba wrzucić jakąś przyprawę. Wstawiamy na gaz obrane wcześniej ziemniaki, smażymy kotlety. Pod koniec gotowania rosołu trzeba także wstawić wodę na makaron, ugotować go i odcedzić. Nalewamy do szklanek kompot żeby ostygł i kroimy wcześniej upieczone domowe ciasto na deser. Nakrywamy do stołu i obiad podajemy według typowej kolejności: najpierw rosół, potem drugie danie, czyli ziemniaki, kotle, surówka i na koniec kompot oraz ciasto. Dla pani domu nie jest to oczywiście koniec, bo musi jeszcze pozmywać po obiedzie. Dużo prościej jest, gdy w domu działa zmywarka. Jakby jednak nie liczyć typowy polski obiad wymaga poświęcenia dużo czasu i pracy.